Vinbärspaj med marängtäcke

44444

De röda vinbären bryter fint mot marängens sötma.

För 8 bitar

Ingredienser

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 g smör
1 äggula
1 msk kallt vatten

Fyllning:

7 dl repade röda vinbär
0,75 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Maräng:

3 äggvitor
2 dl strösocker

Till servering:

lättvispad grädde

Vinbärspaj med marängtäcke

  1. Blanda mjöl och socker i en bunke. Finfördela smöret till en smulig massa. Tillsätt äggulan och vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en stor pajform som mäter 28 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  4. Blanda de rensade vinbären med socker och potatismjöl.
  5. Vispa vitorna till fast skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa smeten styv. Vänd ner resten av sockret.
  6. Bred ut vinbären i pajskalet. Bred eller spritsa ut marängen över bären. Grädda i mitten av ugnen tills marängen har lite färg, cirka 15 minuter.