55555

Syrliga kakor som passar bra som efterrätt. De blir inte som en fluffig sockerkaka utan mer härligt sega i konsistensen.

För 12 bitar

Ingredienser

3 ägg
3 dl strösocker
100 g smör
3 dl vetemjöl
200 g mandelmassa
4-5 dl vinbär, röda (200-250 g)
2 msk strösocker
1 msk Maizena majsstärkelse
50 g sötmandel, hackad

Apelsinsirap:

0,25 apelsin, rivet skal och saft
2,5 msk strösocker
2 msk vatten
0,5 msk honung, flytande

Tillbehör:

vispad grädde eller vaniljvisp

Vinbärskakor

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, låt det svalna något och blanda ner i smeten.Vänd i vetemjöl. Riv mandelmassan fint och vänd ner i smeten.
3. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 25 x 30 cm.
4. Vänd bären i strösocker och majsstärkelse och fördela dem över smeten. Strö över mandel.
5. Grädda kakan mitt i ugnen  ca 35 min.
6. Koka under tiden upp apelsinskal, apelsinsaft, socker, vatten och honung i en kastrull. Låt lagen koka 2-3 min tills den tjocknat något.
7. Ta ut kakan och ringla över apelsinsirapen. Låt kakan kallna och skär den i bitar. Servera med grädde eller vaniljvisp.