4.14.14.14.14.1

Recept på vinbärskaka som är enkel att baka. På med ett knaprigt lock av mandlar, valnötter och härlig kolasmet - klart. Det är inte fel i receptet; det ska vara 1 tsk salt i saltkolan!

För 10 bitar:

Ingredienser

100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2,5 dl röva vinbär, eller svarta vinbär

Saltkola:

2 dl strösocker
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
100 g valnötter
100 g sötmandel, skållad, skalad

Tillbehör:

röda eller svarta vinbär
lättvispad grädde

20 minuter + 30 minuter i ugn

Vinbärskaka med valnötter och saltkola – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, vaniljsocker och äggen ett i taget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över bären. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj värmen till 250° och grill.
  2. Saltkola: Smält sockret i en stekpanna. Rör inte utan skaka i stället på pannan, och se till att allt socker smälter utan att bli bränt. Rör försiktigt ner smöret. Tillsätt grädden lite i taget. Låt koka ca 3 min under omrörning  Blanda ner saltet. Låt svalna.
  3. Blanda ner nötterna i kolasmeten och häll den över kakan. Ställ kakan högt upp i ugnen och låt nötterna få färg, ca 3 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakan kallna. Servera med vinbär och grädde.
Tips! Variera kakan med lingon eller tranbär.