3.93.93.93.93.9

En sallad blir aldrig så bra som med en riktigt god vinägrett. Här hittar du grundreceptet på vinägrett som du sedan kan smaksätta med någon av förslagen; dijonsenap, asiatisk smaksättning, balsamvinäger eller brynt smör.

För 1 dl

Ingredienser

1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
3 msk olivolja
1 msk vatten

5 min

Vinägrett – gör så här:

  1. Enklast är att blanda vinägretten direkt i salladsskålen. Blanda vinäger, salt och peppar. Rör tills saltet lösts upp. 
    vinägrett
  2. Rör ner oljan och vispa s. det nästan blandar sig. När du slutar vispa delar sig olja och vinäger.
    vinägrett
  3. Vispa ner vattnet och vispa kraftigt tills vinägretten bildar en emulsion.
    vinägrett
  4. Smaksätt med något av förslagen nedan.

 

Smaksätt din vinägrett

vinägrett dijonsenap

Asiatisk:

Använd rapsolja och smaksätt med 2 tsk rostad sesamolja. Ersätt salt och vatten med 1 msk japansk soja. Krydda med 1 tsk fint riven ingefära och 1 tsk sesamfrön.

Vinägrett med dijonsenap och vitlök:

1 liten vitlöksklyfta, mosad eller stött med saltet, som får stå 10 min. Det gör att vitlöken blir mildare. Rör ner den tillsammans med 1 tsk dijonsenap och 1 tsk honung i vinägern, tillsätt därefter oljan.

Balsamvinäger: 

Byt ut halva mängden vinäger mot balsamvinäger. Tillsätt 1 tsk honung, 1 msk hackad basilika och 1 msk finhackad rödlök.

Brynt smör:

Byt ut oljan mot brynt avsvalnat smör. Tillsätt 1 tsk grov senap och 1 tsk hackad dill. Som variant kan dillen bytas ut mot en halv pressad vitlöksklyfta.


Servera gärna salladen i en Oak serveringsskål av Sagaform!

Sagaform – salladsskål

Bygg din egen dressing

Använd grundreceptet och byt ut vinägern mot annan syra, olivoljan mot annan olja och välj smaksättning.

Syra:

Röd – eller vitvinsvinäger, balsamvinäger, sherryvinäger, vinäger med smak till exempel frukt och bär, pressad citron, lime eller apelsin.

Olja:

Olivolja, rapsolja, solrosolja, valnötsolja, hasselnötsolja eller sesamolja.

Smaksättare:

Färska örter, hackad schalottenlök, senap, vitlök, ingefära, chili, honung, curry, soja, miso, brynt smör, knaperstekt bacon, tomatpuré eller wasabi.

Fler recept med: Sås och marinad