Vinägerinlagd fänkål med apelsin
Vinägerinlagda grönsaker är inte lika hållbara som ättiksinlagda och bör förvaras kallt och konsumeras inom två veckor.
Ingredienser
- 1 kg fänkål
- 1 apelsin
- 3 dl vatten
- 1,5 dl farinsocker
- 1 dl rödvinsvinäger
- 2 tsk salt
Gör så här
-
Ansa och skär fänkålen i strimlor. Förväll dem i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola hastigt av fänkålen med kallt vatten och låt rinna av. Lägg fänkålen i burkar.
-
Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda apelsinskal och -saft med vatten, farin, vinäger och salt. Rör tills socker och salt har lösts upp. Häll lagen över fänkålen och låt mogna i kylen ca 1 vecka. Gott till grillad fisk eller kyckling