Viltpaté

Recept på Fredrik Erikssons viltpaté - en rådjurspaté med hasselnötter. Förutom på julbordet passar den här viltpatén också till danskt smörrebröd.

Ingredienser

  • 400 g rådjurshals - + 350 g urbenad,  eller -nacke
  • 250 g rådjurslever - eller grislever
  • 400 g späck
  • 0,5 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippa bladpersilja
  • 1,5 dl hasselnötter
  • 5 cl brännvin - kryddat, t ex Nordguld akvavit
  • 3 enbär
  • 4 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar - nymald
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 25 g smör
  • 3 lagerblad
  • 6 kvistar timjan

Garnering

  • morot - tunnskivad
  • gul lök - i ringar
  • lagerblad
  • grönkål
  • flingsalt

Tillbehör

  • cumberlandsås

Gör så här

  1. Koka 400 g rådjurshals i saltat vatten ca 1 1/2 timme. Ta upp och dela i mindre bitar.

  2. Grovhacka 350 g rådjursnacke, lever och späck. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persiljan. Hacka nötterna.

  3. Mixa nacke, lever, späck, lök, vitlök och persilja i en matberedare. Krydda med akvavit, krossade enbär, salt och peppar.  Blanda grädde och ägg och rör ner det kokta köttet och nötterna. Låt färsen stå i kylen ca 1 dygn.

  4. Sätt ugnen på 150°. Lägg färsen i en smord form. Pensla ovansidan med smält smör. Lägg lagerblad och timjan ovanpå.

  5. Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Ta ut och låt  den kallna. Ställ en form med kallt vatten på patén så att den pressas, det är då lättare att skära patén i fina skivor.

  6. Skär patén i skivor och garnera med morot, lök, lagerblad och grönkål. Strö över flingsalt och servera patén med cumberlandsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!