00000

Viltpaté ska mogna i kylen 1–2 dagar före servering för att smaken ska bli ännu godare. Det är en stor sats och räcker till många på julbordet.

För 25 skivor:

Ingredienser

500 g nötfärs, grovmald
500 g viltfärs, t ex hjort, älg eller vildsvin
1 paket bacon, (140 g)
100 g kycklinglever, färsk eller fryst och tinad
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kruka bladpersilja
1 dl kalamataoliver, svarta utan kärnor
3 dl vispgrädde
1 ägg, stort
1,5 dl ströbröd
1 dl vatten
3 msk konjak
2 msk viltfond, konc
1 msk salt
1 tsk rosmarin, stött
1 tsk svartpeppar, nymald

Garnering:

4 lagerblad

Tillbehör:

cumberlandsås

30 minuter + 2 1/2 timme i ugn

Viltpaté – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100° varmluft. Strimla baconet. Putsa och finhacka kycklinglevern. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Stek bacon, lök och vitlök i en stekpanna ca 5 min tills baconet börjar få fin färg. Tillsätt levern och låt den steka med under omrörning ca 2 min. Låt svalna.
  3. Repa bladen från persiljan och finhacka dem. Hacka oliverna. Blanda färsen med bacon- och leverfräs, persilja, oliver, grädde, ägg, ströbröd, vatten, konjak och fond. Krydda med salt, rosmarin och peppar.
  4. Skrynkla ihop ett bakplåtspapper under rinnande vatten. Skaka av vattnet. Klä en 1 1/2 liters form med papperet. Klicka i smeten och tryck ut den i formen. Slå formen några gånger i köksbänken. Lägg lagerblad ovanpå smeten.
  5. Ställ formen i en långpanna. Häll lite hett vatten i botten på långpannan. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen visar 75°, beräkna ca 2 1/2  timme. Ta ut och låt svalna. Ställ patén i kylen och låt den mogna 1–2 dagar. Servera med cumberlandsås.
Fler recept med: Buffémat, Jul, Kött, Vilt