Viltpaté

Viltpaté ska mogna i kylen 1–2 dagar före servering för att smaken ska bli ännu godare. Det är en stor sats och räcker till många på julbordet.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g nötfärs - grovmald
  • 500 g viltfärs - t ex hjort, älg eller vildsvin
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 100 g kycklinglever - färsk eller fryst och tinad
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 dl kalamataoliver - svarta utan kärnor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ägg - stort
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 3 msk konjak
  • 2 msk viltfond - konc
  • 1 msk salt
  • 1 tsk rosmarin - stött
  • 1 tsk svartpeppar - nymald

Garnering

  • 4 lagerblad

Tillbehör

  • cumberlandsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100° varmluft. Strimla baconet. Putsa och finhacka kycklinglevern. Skala och finhacka lök och vitlök.

  2. Stek bacon, lök och vitlök i en stekpanna ca 5 min tills baconet börjar få fin färg. Tillsätt levern och låt den steka med under omrörning ca 2 min. Låt svalna.

  3. Repa bladen från persiljan och finhacka dem. Hacka oliverna. Blanda färsen med bacon- och leverfräs, persilja, oliver, grädde, ägg, ströbröd, vatten, konjak och fond. Krydda med salt, rosmarin och peppar.

  4. Skrynkla ihop ett bakplåtspapper under rinnande vatten. Skaka av vattnet. Klä en 1 1/2 liters form med papperet. Klicka i smeten och tryck ut den i formen. Slå formen några gånger i köksbänken. Lägg lagerblad ovanpå smeten.

  5. Ställ formen i en långpanna. Häll lite hett vatten i botten på långpannan. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen visar 75°, beräkna ca 2 1/2  timme. Ta ut och låt svalna. Ställ patén i kylen och låt den mogna 1–2 dagar. Servera med cumberlandsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!