4.44.44.44.44.4

Viltgryta med messmör och svarta vinbär serveras med kvarngryn, som är en blandning av havre, vete och råg. Svarta vinbär finns att köpa frysta.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g grytbitar, vilt, t ex rådjur, hjort, älg eller ren
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
1 tsk salt, + 1/2 tsk
2 krm svartpeppar, nymald, + 1 krm
1 msk smör, + 2 msk
1 msk olivolja
5 dl vatten
3 msk viltfond, konc
1 dl rött vin
2 timjankvistar
2 lagerblad
1 dl vispgrädde
2 msk messmör
1 msk svartvinbärssylt, eller -gelé
1 msk majsstärkelse, Maizena, ev
100 g trattkantareller
100 g skogschampinjoner

Garnering:

3 msk bladpersilja, hackad
0,5 dl svarta vinbär

30 minuter + koktid

Viltgryta – gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och palsternacka i bitar. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  2. Bryn köttet runt om i 1 msk smör och olja i en gryta. Ta upp och lägg på ett fat. Fräs löken 2–3 min, tills den mjuknat. Lägg tillbaka köttet. Tillsätt vatten, viltfond, vin, timjan och lagerblad. Koka upp. Sjud under lock ca 1 timme.
  3. Blanda ner morötter och palsternacka, tillsätt grädde, messmör och sylt. Sjud ytterligare ca 15 min, tills rotfrukterna är mjuka och köttet mört. Red eventuellt grytan med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  4. Skär kantarellerna i mindre bitar och champinjonerna i klyftor. Stek svampen i en torr stekpanna ca 5 min så att vätska kokar in.
  5. Tillsätt 2 msk smör och stek tills svampen blir gyllenbrun. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rör ner svampen i grytan strax före servering. Garnera med persilja och svarta vinbär.