Viltgryta bourguignon

Recept på viltgryta bourguignon. En mustig gryta är en fantastisk bjudrätt. Den kan förberedas helt dagen före och bara värmas upp.
Petra Lindstrand
Recept på viltgryta bourguignon.
Recept på viltgryta bourguignon. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 800 g hjortstek
  • 200 g fläsk - rökt
  • 1 gul lök - stor
  • 2 morötter
  • 2 msk rapsolja
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl vin - rött
  • 4 dl vatten
  • 3 tärningar köttbuljong
  • 2 lagerblad
  • 250 g steklökar - röda
  • 250 g skogschampinjoner

Tillbehör

  • 800 g potatis - pressad
  • 1 kruka persilja - eller timjan

Gör så här

  1. Skär köttet i ca 3 x 3 cm bitar. Strimla fläsket. Skala och grovhacka lök och morötter.

  2. Bryn kött, fläsk, lök och morötter i omgångar i rapsolja i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över det stekta i en gryta.

  3. Fräs tomatpurén i stekpannan ca 1 minut. Tillsätt vinet och koka ur pannan. Häll blandningen i grytan tillsammans med vattnet. Tillsätt buljongtärningar och lagerblad. Sjud under lock ca 1 1/2 timme, tills köttet är mört.

  4. Skala och halvera lökarna. Ansa och skär svampen i klyftor. Låt lök och svamp koka med i grytan när ca 30 min återstår av koktiden.

  5. Servera grytan med pressad potatis och garnera med persilja eller timjan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!