Viltfärslimpa med bacon, äppelgräddsås och grönkålssallad

4.44.44.44.44.4

Viltfärslimpa med bacon blir saftig tack vare den lilla mängden fläskfärs. Bacon ger god sälta och sätter smak på både limpan och gräddsåsen. Äpple får koka med i såsen och bidrar med en fruktig smak som går bra ihop med de andra kryddorna. Detta serveras med en underbar grönkålssallad.

För 6 personer:

Ingredienser

500 g viltfärs, t ex älgfärs
200 g fläskfärs
1 gul lök
1 msk smör
0,75 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 msk kalvfond, konc
4 rosmarinkvistar
1 ägg
1 msk dijonsenap
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
200 g baconsida, i tunna skivor
0,5 msk rapsolja

Sås:

1 äpple, t ex Ingrid Marie
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond, konc
2 tsk dijonsenap
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Sallad:

1 gurka
1 äpple
1 msk olivolja
0,5 msk äppelcidervinäger
70 g mixsallad
70 g grönkål, strimlad
1 dl valnötter
2 krm flingsalt

Tillbehör:

klyftpotatis

45 minuter + 50 minuter i ugn

Viltfärslimpa med bacon och äppelgräddsås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör. Låt svalna. Rör ihop ströbröd, mjölk och fond och låt svälla ca 10 min. Repa och finhacka rosmarinen.
  2. Blanda färserna med ströbrödsblandning, lök, rosmarin, ägg och senap. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg ut baconet lite på snedden och omlott på ett bakplåtspapper. Forma färsen till en avlång limpa, i samma storlek som formen, och lägg den rakt mitt på baconet. Vik över baconskivorna så att limpan täcks. Ställ en avlång form, ca 1 1/2 liter, över limpan och vänd sedan på formen så att den fina sidan av limpan kommer uppåt. Ta bort bakplåtspapperet. Tryck till limpan jämnt i formen. Pensla ovansidan med olja.
  4. Tillaga mitt i ugnen ca 50 min, till 80° innertemperatur. Ta ut och låt vila ca 5 min.
  5. Äppelgräddsås: Häll av vätskan som bildats i formen genom en sil ner i en kastrull. Låt stå ca 5 min. Ta bort fettet på ytan med en sked. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Lägg äpplet i kastrullen och tillsätt grädde, fond och senap. Låt koka utan lock ca 10 min. Krydda med salt och peppar. Mixa såsen slät med mixerstav.
  6. Grönkålssallad: Halvera och kärna ur gurka och äpple och skiva dem tunt. Blanda med olja och vinäger. Lägg upp de båda salladssorterna på ett fat. Strö över gurka, äpple, valnötter och flingsalt.
  7. Servera limpan i skivor med sås, sallad och klyftpotatis.