Viltfärsbiffar med svampsås, bakad rotselleri och rårörda lingon

Recept på viltfärsbiffar med svampsås, bakad rotselleri och rårörda lingon. Har du inte hittat egen svamp i skogen? Plocka olika sorter i matbutiken.
Mattias Larsson

Ingredienser

  • 500 g viltfärs
  • 800 g rotselleri
  • 1 msk smör - + 1/2 msk + 1 msk
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt - + 1 tsk
  • 4 kvistar timjan
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 0,5 gul lök
  • 4 enbär
  • 1 ägg
  • 1 msk senap

Svampsås

  • 150 g svamp - blandad
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala sellerin och skär den i klyftor. Lägg i en ugnssäker form och klicka på 1 msk smör. Ringla över 1 msk olja och strö på 1/2 tsk salt. Lägg timjankvistarna vid sidan om. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme, tills sellerin är mjuk. Ös den flera gånger under tiden med smöroljan.

  2. Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla ca 10 min. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1/2 msk smör i en stekpanna. Låt löken svalna. Krossa eller finhacka enbären.

  3. Blanda färsen med ströbrödsblandning, lök, enbär, ägg, senap och 1 tsk salt. Forma färsen till åtta biffar. Stek dem i 1 msk smör ca 4 min på varje sida.

  4. Sås: Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Stek svampen i smör ca 3 min. Tillsätt löken och stek ca 1 minut. Pudra över mjölet, rör runt och tillsätt grädde och vatten. Koka sakta under omrörning ca 3 min. Krydda med salt.

  5. Servera viltfärsbiffarna med rotselleri, svampsås och rårörda lingon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!