Viltfärsbiff med ugnsglaserade grönsaker

Biffarna är gjorda på älgfärs, ett magert kött som kräver lite grädde för att bli härligt saftigt.

Viltfärsbiff med ugnsglaserade grönsaker

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Grönsaker: Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar.
Smält smöret i en liten kastrull. Ta kastrullen från plattan.
Blanda smält smör, honung, timjan, sambal oelek och salt. Blanda väl med grönsakerna.
3. Baka grönsakerna i mitten av ugnen 40-45 minuter. Rör om efter halva tiden.
4. Viltsky: Grovhacka lök och vitlök. Fräs den i olja under omrörning, tills den tar lite färg utan att bli bränd.
5. Tillsätt vatten, vin, fond, timjan och enbär. Låt sjuda utan lock 15-20 minuter, tills 2 dl återstår. Sila och pressa ur löken.
Rör ut majstärkelsen i lite vatten och rör ner i skyn och koka upp.
Vispa i portvinsgeléet. Smaka av med salt. Värm före servering.
6. Färs: Blanda färsen med ägg, salt, timjan och pressad vitlök.
Rör ner grädden lite i taget.
7. Stek biffarna på medelgod värme i smör 3-4 minuter på var sida.
Sänk ugnsvärmen till 100°. Lägg biffarna ovanpå rotfrukterna i ugnen. Stek färdigt 5-7 minuter. Servera tillsammans med viltskyn.
Garnera med timjan.

Recept från