00000

Biffarna är gjorda på älgfärs, ett magert kött som kräver lite grädde för att bli härligt saftigt.

För 4 person(er)

Ingredienser

Viltfärs

500 g viltfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk timjan, torkad
1 vitlök, klyfta, pressad
2 dl vispgrädde
2 msk smör

Grönsaker

3 morötter
2 fänkål
1 knippe lök, färsk
1 paprika, stor, röd
2 msk smör, smält
1 msk honung, flytande
1 msk timjan, repad, färsk
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt

Viltsky

1 gul lök
2 vitlök, klyftor
1 msk matolja
2 dl vatten
2 dl rött vin
0,5 dl kantarell- och viltfond, koncentrerad
1 tsk timjan, torkad
6 enbär, krossade
1 tsk Maizena majsstärkelse
2 msk portvinsgelé
1 krm salt

Garnering

, färsk timjan

Viltfärsbiff med ugnsglaserade grönsaker

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Grönsaker: Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar.
Smält smöret i en liten kastrull. Ta kastrullen från plattan.
Blanda smält smör, honung, timjan, sambal oelek och salt. Blanda väl med grönsakerna.
3. Baka grönsakerna i mitten av ugnen 40-45 minuter. Rör om efter halva tiden.
4. Viltsky: Grovhacka lök och vitlök. Fräs den i olja under omrörning, tills den tar lite färg utan att bli bränd.
5. Tillsätt vatten, vin, fond, timjan och enbär. Låt sjuda utan lock 15-20 minuter, tills 2 dl återstår. Sila och pressa ur löken.
Rör ut majstärkelsen i lite vatten och rör ner i skyn och koka upp.
Vispa i portvinsgeléet. Smaka av med salt. Värm före servering.
6. Färs: Blanda färsen med ägg, salt, timjan och pressad vitlök.
Rör ner grädden lite i taget.
7. Stek biffarna på medelgod värme i smör 3-4 minuter på var sida.
Sänk ugnsvärmen till 100°. Lägg biffarna ovanpå rotfrukterna i ugnen. Stek färdigt 5-7 minuter. Servera tillsammans med viltskyn.
Garnera med timjan.