Vildsvinsytterfilé med bönwok och mos på ugnsrostad potatis

Rätten går också att laga med benfri kotlettrad eller fläskkarré. Stek då köttet till 60° för kotlettrad och 70° för karré.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 vildsvinsytterfilé - bit (600 g)
  • 1 msk smör

Tamarindglaze

  • 1,5 dl soja - japansk
  • 0,75 dl honung
  • 1,5 msk tamarinde pasta
  • 3 vitlöksklyftor - pressade
  • 1 msk chili - röd spansk peppar hackad

Potatismos

  • 1,2 kg bakpotatis - Idaho eller stor mjölig potatis
  • 50 g smör - rumstempererat
  • 3 dl prästost - riven lagrad
  • 1 - 1.5 dl vin - torrt vitt
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Bönwok

  • 150 g sockerärter - färska eller frysta
  • 150 g haricots verts - färska eller frysta och tinad
  • 1 msk olja - neutral
  • 50 g ärtskott
  • 3 msk glaze

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Stick hål i skalet på potatisarna, lägg potatisarna på en plåt och baka dem mitt i ugnen ca 1 timme.

  2. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn ytterfilén runt om. Lägg den i en liten ugnssäker form.

  3. Koka samman ingredienserna till glazen. Pensla köttet runt om med 1/3 av glazen. Sätt in en stektermometer i köttet och ställ formen bredvid potatisen. Stek i ca 30 min till 58° innertemperatur. Låt köttet vila under folie.

  4. Värm vinet i en kastrull. Halvera potatisarna och skrapa ut det mjuka innehållet ner i en bunke. Blanda med smör, ost, vin, salt och peppar.

  5. Strimla sockerärterna. Hetta upp oljan i en stekpanna, woka hastigt sockerärter och bönor. Häll på 3 msk glaze och vänd ner ärtskotten.

  6. Skiva köttet. Forma moset till stora ägg, lägg upp bönorna och lägg köttet ovanpå. Servera resten av glazen till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!