Vildsvinsragu med rostade rotfrukter

Prova en rustik vilträtt på ragu med vildsvin för sköna höstmiddagar. En lättlagad rätt som passar för både vardag och fest.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 700 g vildsvin - grytbitar
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 300 g champinjoner
  • 3 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 4 msk vilt- och kantarellfond - koncentrerad
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse

Rotfrukter

  • 1,5 kg rotfrukter - blandade, t ex palsternacka, morötter, rödbetor eller potatis
  • 2 msk timjan - hackad
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 50 g rökt sidfläsk
  • 50 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl syltlök
  • 1 dl persilja - hackad

Gör så här

  1. Ragu: Putsa grytbitarna. Strimla fläsket. Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

  2. Bryn köttet i 2 msk smör i en stekpanna tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta.

  3. Fräs fläsk, champinjoner, lök och vitlök i 1 msk smör. Lägg över i grytan. Tillsätt vin, vatten och fond. Koka ragun tills köttet känns mört, ca 1 timme och 20 min.

  4. Rotfrukter: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär rotfrukterna i klyftor eller bitar. Blanda dem med timjan, olja, salt och peppar på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.  Rör om några gånger under tiden.

  5. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner det i ragun. Koka upp.

  6. Skär fläsket till garnering i ca 2 cm stora bitar. Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Stek fläsk och champinjoner i smör tills det fått fin färg och blanda ner. Rör ner fräs och syltlök i grytan och strö över persilja. Servera grytan med de ugnsrostade rotfrukterna, garnerade med timjan.

    Foto: Susanne Almers

Slipp stressen! Förbered så här:

Ragun kan förberedas 2 dagar innan den ska serveras. Förkoka alla grönsaker och kyl ner. Vänd ner i grytan strax före servering så håller allt sig grönt och krispigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!