Vildsvinsfilé, vitlöksmarinerad

Denna rätt går bra att göra även på hjort eller älg. Vi lagade den också på vanlig fläskfilé som blev jättegod.

VILDSVIN

1. Putsa filéerna fria från senor och hinnor och gnid in med vitpeppar. Blanda samman marinaden och häll i dubbla plastpåsar. Lägg i filéerna och knyt ihop. Låt ligga i kylen 2 dygn.
2. Sätt ugnen på 175°. Tag upp filéerna och torka av dem. Grilla eller stek dem i het panna runtom tills de fått färg. Salta med 1 1/2 tsk salt runtom och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Stek i ugn ca 20 min tills innertemperaturen är 65°. Låt köttet vila under folie ca 5 min innan det skärs upp.
3. Servera köttet med rönnbärssås, svampratatouille och smörslungad potatis.

SVAMPRATATOUILLE

Vilka svampar man tar i den här ratatouillen är inte så kinkigt – bara det är skogssvampar.

Gör så här:
1. Fräs ihop champinjoner och lök i smör tills vätskan har kokat in.
2. I en annan stekpanna fräs den övriga svampen i smör på medelgod värme ca 5 min. Blanda ner zucchini och fräs ytterligare ca 5 min.
3. Blanda ner champinjonblandningen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

RÖNNBÄRSSÅS

Såsen görs på ett avkok av rönnbär som man måste börja med. Avkoket skall koka ca 2 tim.

Gör så här:
1. Avkok: Skölj rönnbären och koka i vatten under lock ca 2 tim. Sila avkoket.
2. Sås: Koka rönnbär, avkok och socker ca 5 min utan lock. Vispa ner potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Koka upp och smaka av med ev mer socker.

SMÖRSLUNGAD POTATIS MED SKÅL

Gör så här:
1. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är halvkokt. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
2. Stek potatisarna i smör på medelgod värme tills de får fin gyllenbrun färg och är genomstekta.

Recept från