Vild kålpudding med rårörda björnbär

Recept på vild kålpudding med rårörda björnbär. Björnbär går att ersätta med lingon för mer traditionell smak.
Mattias Larsson

Ingredienser

  • 1 dl ris - rundkornigt
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt - + 1 tsk + 1 tsk
  • 600 g vitkål
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk sirap - ljus + 2 tsk
  • 350 g viltfärs
  • 150 g fläskfärs
  • 2 krm kryddpeppar - mald
  • 0,5 dl vatten

Björnbär

  • 150 g björnbär
  • 1,5 msk strösocker

Tillbehör

  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Björnbär: Blanda björnbären med sockret och rör om tills sockret lösts upp.

  2. Koka ris och vatten i en kastrull ca 1 minut. Häll på mjölken och koka under lock ca 20 min, tills risgrynen är mjuka. Späd eventuellt med vatten om gröten blir stabbig. Krydda med 1 krm salt. Låt gröten kallna.

  3. Sätt ugnen på 150°. Skär vit­kålen i cm-stora bitar. Stek kålen i olja tills den är lätt brynt. Ringla över 2 msk sirap och krydda med 1 tsk salt.

  4. Blanda viltfärs, fläskfärs, gröt, kryddor, 2 tsk sirap och 1 tsk salt.

  5. Lägg 1/3 av kålen i bottnen av en ugnssäker form. Lägg hälften av färsen ovanpå. Lägg på ett lager kål och därefter resterande färs. Täck puddingen med sista kålen och häll över vattnet.

  6. Ugnsbaka kålpuddingen mitt i ugnen tills färsen är genomstekt (ca 80°), ca 50 min.

  7. Servera kålpuddingen med ­rårörda björnbär och potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!