Vietnamesiska fläskbullar "Banh mi"

Bahn Mi är en vietnamesisk/fransk baguette fylld med kött av olika slag, inlagda grönsaker, het sås och koriander. Se till att köttbullarna får en rejäl stekyta så smakar de nästan som grillat i mackan. Srirachasås är en chilisås smaksatt med vitlök som man kan hitta i välsorterade livsmedelsbutiker eller i asiatiska butiker.
Tove Nilsson

Vietnamesiska fläskbullar

  • 500 g fläskfärs
  • 2 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 msk ingefära - finriven färsk
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk rapsolja

Grönsaker

  • 2 morötter
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 0,5 gurka

Tillbehör

  • 1 baguette
  • 1 msk rapsolja
  • 1 kruka koriander
  • srirachasås - eller annan het chilisås

Gör så här

  1. Grönsaker: Skala morötterna. Skär dem i tunna skivor och strimla skivorna. Blanda ättika, socker, vatten och salt. Lägg morotsstrimlorna i hälften av lagen och låt stå ca 30 min.

  2. Skiva gurkan och lägg i resten av lagen. Låt stå ca 30 min.

  3. Ansa och finhacka salladslöken. Skala och finriv vitlöken. Blanda färsen med ägg, salladslök, vitlök och ingefära. Krydda med salt och peppar.

  4. Forma färsen till köttbullar och stek dem runt om i olja 12–15 min på medelvärme.

  5. Skär baguetten i fyra bitar och skär upp en ficka i bröden. Rosta snittytan i olja i het stekpanna. Fyll bröden med morot, gurka, koriander, köttbullar och het sås. Servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!