Vietnamesiska fläskbullar "Banh mi"
Vietnamesiska fläskbullar
- 500 g fläskfärs
- 2 salladslökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1,5 msk ingefära - finriven färsk
- 1 ägg
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 2 msk rapsolja
Grönsaker
- 2 morötter
- 1 dl ättiksprit - (12 %)
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 2 krm salt
- 0,5 gurka
Tillbehör
- 1 baguette
- 1 msk rapsolja
- 1 kruka koriander
- srirachasås - eller annan het chilisås
Gör så här
-
Grönsaker: Skala morötterna. Skär dem i tunna skivor och strimla skivorna. Blanda ättika, socker, vatten och salt. Lägg morotsstrimlorna i hälften av lagen och låt stå ca 30 min.
-
Skiva gurkan och lägg i resten av lagen. Låt stå ca 30 min.
-
Ansa och finhacka salladslöken. Skala och finriv vitlöken. Blanda färsen med ägg, salladslök, vitlök och ingefära. Krydda med salt och peppar.
-
Forma färsen till köttbullar och stek dem runt om i olja 12–15 min på medelvärme.
-
Skär baguetten i fyra bitar och skär upp en ficka i bröden. Rosta snittytan i olja i het stekpanna. Fyll bröden med morot, gurka, koriander, köttbullar och het sås. Servera direkt.