Vietnamesisk nudelsoppa med frikadeller och kyckling

4.64.64.64.64.6

Den här vietnamesiska nudelsoppan med frikadeller och kyckling är frukost i Vietnam och värmer gott.

För 6 personer

Ingredienser

Buljong

2 l vatten
5 msk kycklingfond, koncentrerad
50 g ingefära
1 citrongräs
1 kanelstång
1 stjärnanis

Frikadeller

300 g fläskfärs
0,75 tsk salt
0,5 tsk räkpasta, finns i asiatiska butiker
0,5 lök, riven
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 msk potatismjöl
0,5 msk vatten

Tillbehör

450 g kycklinglår, urbenade
250 g risnudlar, - eller glas
200 g pak choi, eller spenat
6 salladslökar, (6 - 8 st)
1 knippa pepparfrukter, färska, t ex thai chili eller spansk peppar
2 lime
1 nypa koriander, färsk
1 fisksås

Vietnamesisk nudelsoppa – gör så här:

  1. Häll vatten och kycklingfond i en kastrull. Lägg i skivad färsk ingefära, strimlat citrongräs, kanelstång och stjärnanis. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 min.
  2. Blanda färsen med salt, räkpasta, riven lök, riven eller pressad vitlök, potatismjöl och vatten. Forma små bollar med händerna. Blöt händerna med vatten så fastnar inte färsen när du gör bollarna.
  3. Lägg färsbollarna i den sjudande buljongen och låt dem sjuda ca 10 min. Ta upp dem med hålslev och lägg dem i en skål.
  4. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Koka det i samma buljong ca 10 min. Ta upp köttet med hålslev och lägg det i en skål. Sila buljongen genom en finmaskig sil.
  5. Koka nudlarna i vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Gör i ordning tillbehören i olika skålar. Skölj och ansa pak choi, strimla salladslökar, finstrimla pepparfrukter, skär lime i klyftor och hacka koriander.
  6. Vid servering: Ta en portionsskål och fyll med kokta nudlar, kokt kycklingkött, frikadeller och pak choi. Häll på het buljong.
  7. Var och en kan vid bordet smaksätta sin soppa med salladslök, chili, pressad lime, koriander och några stänk fisksås. Servera med ätpinnar och sked.

 

Man tar en skål och lägger i kokta nudlar, frikadeller, kyckling och grönsaker och häller sedan på het buljong. Därefter smaksätter man soppan med chili, lök, lime, koriander och fisksås.

 

Tips! Det går att använda färdig kycklingfond i stället för att koka kycklingskrov eller hel kyckling. Den ambitiöse kan naturligtvis göra en riktig buljong, men den här genvägen blir minst lika god och sparar en hel del tid.