En lätt och luftig deg som jäser länge. Gör du wraps behöver -degen bara jäsa ca 30 min efter utbakning.

För 12 semlor

Ingredienser

2 dl mjölk
75 g smör rumsvarmt
3/4 dl vit sirap (100 g)
25 g jäst
1 1/2 tsk kardemumma stött
2 krm salt
6 dl vetemjöl (360 g)

30 min + 3 1/2 timmes ­jäsning

Vetedeg – grundrecept

  1. Blanda alla ingredienser i en bakmaskin med krok eller för hand, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen 5–8 min i maskin, eller dubbla tiden om den arbetas för hand, tills den ser spänstig och glansig ut.
  2. Låt degen vila övertäckt i bunken eller på mjölad arbetsbänk ca 30 min.
  3. Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta 2–2 ½ timme. För wrapsen räcker det med ca 30 min jäsning.
Fler recept med: Bakning, Övrigt