Verkstadsgurka

Under Motala Verkstads glanstid var färsksaltad gurka ett stående pålägg för arbetarna under sommartid. Sältan kunde säkert behövas i det tunga verkstadsarbetet när värmen blev för hög. Även i dag smakar det förträffligt med denna färsksaltade delikatess.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg slanggurka - eller Västeråsgurkor
  • 1 tsk dillfrö - eller färska dillkronor
  • 10 svartvinbärsblad - väl sköljda

Lag

  • 2,5 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 msk ättiksprit - 12 %

Gör så här

  1. Koka upp lagen, låt den kallna. Skrubba och skölj gurkorna noga. Stick varje gurka på några ställen. Halvera slanggurkan.

  2. Varva gurka, dillfrö och vinbärsblad i en stor glasburk. Häll på lagen. Sätt på lock. De är klara efter tre dagar och håller sig ca 1 vecka. Förvaras i kylskåp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!