55555

Venusmusslor med lakritspasta och aniskrasse är en väl genomarbetad förrätt. Aniskrasse eller krasse Atsina är en god lakritsmakande krasse som finns hos grönsakshandlare. Fråga i din butik eller i någon saluhall om de kan beställa hem.

För 4 personer:

Ingredienser

8 venusmusslor, eller 16 hjärtmusslor
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta, liten
1 msk smör
1,5 dl vitt vin, torrt
1 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 minifänkål, (50 g)
1 ask aniskrasse, (krasse Atsina)

Lakritspasta:

1,25 dl durumvete
1 ägg
0,75 tsk lakritsrot, mald
0,75 tsk lakritsgranulat

30 minuter + 30 minuter i kyl + tid för pastan att torka

Venusmusslor med lakritspasta – gör så här:

  1. Pasta: Häll upp mjölet på ­arbetsbänken och gör en grop i mitten. Knäck ägget och lägg i gropen. Arbeta in lite ägg i taget i mjölet med en gaffel. Blanda i lakritsen och arbeta ihop degen, som blir ganska tjock. Knåda med händerna tills degen är smidig. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 30 min.
  2. Ta ut degen och dela den i två bitar. Kavla en degbit i taget i pastamaskin eller tunnt för hand, ca 3 mm. Skär ­degen i ca 1 cm breda remsor. Häng ­pastan över t ex en stolsrygg och låt den torka i rumstemperatur ca 2 timmar.
  3. Skölj musslorna noga i kallt vatten. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör. Häll på vinet och låt det koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock ca 5 min, tills musslorna öppnats. Används hjärtmusslor räcker det med 2 min koktid. Lyft upp musslorna och lägg åt sidan. Koka ihop spadet tills hälften återstår. Häll på grädden och låt koka ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.
  4. Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan ca 3 min, tills den är genomkokt. Låt rinna av. Lägg ­pastan i djupa tallrikar. Lägg på musslorna. Hyvla över fänkål och häll på såsen. Klipp över krassen. Krydda eventuellt med extra ­lakritsgranulat och fänkålsdill.

 

Fler recept med: Fisk, Gourmet och lyx, Pasta, Skaldjur