Vegoburgare med linser
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 röd chili - t ex spansk peppar
- 150 g morötter
- 2 msk rapsolja
- 2 msk tahini (sesampasta) - sesampasta
- 1 tsk salt
- 2 msk kikärtsmjöl - eller Maizena majsstärkelse
- 1 förp röda linser - kokta (290 g, avrunnen vikt 170 g)
Tillbehör
- 4 hamburgerbröd - (se recept)
- 4 dl rosésallad - strimlad
- 2 tomater
- 1 rödlök
- tomat- och chilisås - se recept på högrevsburgare med extra allt
Gör så här
-
Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finriv morötterna. Stek lök, chili och morötter i olja på medelvärme ca 5 min. Blanda med tahinin och låt svalna.
-
Häll av linserna i en sil. Mixa 2/3 av linserna i en matberedare med den stekta blandningen.
-
Häll upp i en skål och blanda med salt, kikärtsmjöl och resten av linserna. Täck med plastfolie och låt blandningen stå kallt 1–2 timmar.
-
Forma fyra jämnstora biffar. Pensla dem med olja. Grilla dem indirekt (vid sidan av glöden) på galler eller i grillkorg. Servera på lätt grillade hamburgerbröd med sallad, tomater, lök samt tomat- och chilisås.