Vegoburgare med linser

Recept på vegoburgare med linser. Vegoburgarna håller ihop bäst om smeten får vila 1–2 timmar.
Charlotte Jenkinson
Recept på vegoburgare med linser.
Recept på vegoburgare med linser. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 150 g morötter
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk tahini (sesampasta) - sesampasta
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kikärtsmjöl - eller Maizena majsstärkelse
  • 1 förp röda linser - kokta (290 g, avrunnen vikt 170 g)

Tillbehör

  • 4 hamburgerbröd - (se recept)
  • 4 dl rosésallad - strimlad
  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  • tomat- och chilisås - se recept på högrevsburgare med extra allt

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finriv morötterna. Stek lök, chili och morötter i olja på medelvärme ca 5 min. Blanda med tahinin och låt svalna. 

  2. Häll av linserna i en sil. Mixa 2/3 av linserna i en matberedare med den stekta blandningen. 

  3. Häll upp i en skål och blanda med salt, kikärtsmjöl och resten av linserna. Täck med plastfolie och låt blandningen stå kallt 1–2 timmar. 

  4. Forma fyra jämnstora biffar. Pensla dem med olja. Grilla dem indirekt (vid sidan av glöden) på galler eller i grillkorg. Servera på lätt grillade hamburgerbröd med sallad, tomater, lök samt tomat- och chilisås. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!