4.34.34.34.34.3

Vego-”köttbullar” med gräddsås görs av formbar vegofärs som förvaras i frysen. Dessutom är färsen hur enkel som helst att rulla och steka.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g vegofärs, formbar, Anamma
1 gul lök, liten
0,5 dl gräslök, finskuren
2 dl vatten
1 dl crème fraiche
0,5 grönsaksbuljongtärning
2 tsk dijonsenap
2 tsk soja, japansk
2 tsk majsstärkelse, Maizena
smör, strösocker, vitvinsvinäger, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

800 g potatis
1 msk olivolja
2 dl lingon
0,5 gurka
1 msk vitvinsvinäger

30 minuter

Vego-”köttbullar” på formbar färs med gräddsås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och halvera potatisen. Blanda den med olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Blanda lingonen med 1 msk socker. Skär gurkan i skivor och blanda med 1 msk vinäger och 1 tsk socker.
  3. Skala och finhacka löken. Stek den i 1 msk smör tills den fått fin färg. Blanda den formbara färsen med lök och gräslök. Forma till runda bullar och lägg dem på en skärbräda.
  4. Stek bullarna i 1 msk smör tills de blir jämt gyllenbruna, 5–10 min. Ta upp på ett fat. Häll vatten och crème fraiche i pannan. Tillsätt grönsaksbuljong, senap och soja. Koka ihop 2–3 min. Red av med majsstärkelsen utrörd i ½ dl vatten. Servera med potatis, sås, lingon och gurka.
    pren