Vegetarisk smörgåstårta
Ingredienser
- frökusar - med solrosfrön
Inlagd lök
- 16 steklökar - små
- 1 rödbeta
- 2 dl rosébalsamvinäger - (Zeta)
- 2 msk strösocker
Fetaoströra
- 300 g fetaost - + 50 g
- 2 dl crème fraiche
- 0,5 kruka basilika
- 1 dl matyoghurt
- 2 tsk citronskal - rivet
- 2 krm svartpeppar - nymald
Cashewnötsröra
- 100 g cashewnötter
- 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
- 1 vitlöksklyfta
- 150 g paprika - grillad, på burk
- 2 krm salt
Garnering
- 300 g grön sparris
- 50 g salladskott - blandade
- oregano - färsk
- blommor - ätliga, t ex nejlikor, pelargoner och violer
Gör så här
-
Lök: Skala löken. Skala och riv rödbetan. Pressa ut saften genom en sil, mät till ca 2 msk. Koka upp rödbetssaft, vinäger och socker. Lägg i löken och koka ca 10 min. Låt stå ca 6 timmar i kylen.
-
Fetaoströra: Mixa 300 g fetaost, crème fraiche, yoghurt och basilika slätt i en matberedare. Blanda ner citronskal och peppar.
-
Cashewnötsröra: Kärna ur chilin och skala vitlöken. Mixa cashewnötter, paprika och chili. Pressa i vitlöken. Krydda med salt.
-
Bryt av den nedersta biten på sparrisen och kasta bort. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 2 min. Lägg sedan i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper. Skär sparrisen på längden och dela den på mitten.
-
Det ska vara tre bröd till varje fyrkant. Skär dem i över- och underdelar. Fördela cashewnötsröra på fyra delar. Lägg på ett lager bröd och bred på hälften av fetaoströran. Lägg på cirka hälften av löken. Smula över 50 g fetaost. Lägg på resterande bröd. Dela på diagonalen. Bred fetaoströra på två av sidorna och ovanpå bröden.
-
Tryck fast sparris runt bitarna, spara en sida utan. Garnera med lök, salladsblad, oregano och blommor.