Vegetarisk lasagne med spenat

Vegetarisk lasagne med ricotta, spenat och pinjenötter. Underbart recept på som alla tycker om.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 450 g bladspenat - fryst (eller 750 g färsk)
  • 1 msk smör
  • 1 basilika - färsk i kruka
  • 3 msk pinjenötter
  • 450 g ricottaost
  • 12 lasagneplattor - med spenat
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl parmesan - riven

Bechamelsås

  • 2 msk idealmjöl
  • 25 g smör
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 äggula
  • 1 knivsudd muskotnöt - riven
  • 1 dl parmesan - riven

Gör så här

  1. Ställ in ugnen på 200 grader.

  2. Rosta pinjenötterna gyllenbruna på medelvärme i en torr stekpanna. Lägg åt sidan.

  3. Tina spenaten och fräs den i en stekpanna med en smörklick. Använder du färsk spenat ska den sköljas, rensas från stjälkar innan den grovhackas och förvällas i stekpanna med smör. Låt svalna och pressa ut vätska.

  4. Rör ner grovhackad basilika och pinjenötterna i spenaten och blanda med ricottaosten. Salta och peppra.

  5. Laga en bechamelsås (se separat recept) och blanda ner 1 dl riven parmesanost i såsen.

  6. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja.

  7. Häll en fjärdedel av bechamelsåsen i botten och en tredjedel av ricotta/spenatröran. Täck med fyra lasagneplattor (bryt sönder dem om så behövs).

  8. Gör om det hela: bechamelricotta/spenatpasta-bechamel- ricotta/spenat pasta.

  9. Bred ut den sista såsen ovanpå de översta lasagneplattorna och strö över resterande parmesanost.

  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter. Låt svalna lite före servering.

  11. Tänk på att uppvärmd spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit. Undvik därför att värma upp lasagnen flera gånger.

Bechamelsås

  1. Smält smöret på låg värme i en kastrull och lös upp mjölet i smöret.

  2. Höj till medelvärme, späd med mjölk och vispa ordentligt.

  3. När såsen tjocknar, dra kastrullen av plattan, tillsätt äggulan och eventuell ost i smulor under omrörning.

  4. Riv lite muskotnöt i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!