Vegetarisk lasagne med spenat

Vegetarisk lasagne med ricotta, spenat och pinjenötter. Underbart recept på som alla tycker om.

DETTA INLÄGG SPONSRAS AV Söndag

Vegetarisk lasagne med spenat – gör så här:

  1. Ställ in ugnen på 200 grader.
  2. Rosta pinjenötterna gyllenbruna på medelvärme i en torr stekpanna. Lägg åt sidan.
  3. Tina spenaten och fräs den i en stekpanna med en smörklick. Använder du färsk spenat ska den sköljas, rensas från stjälkar innan den grovhackas och förvällas i stekpanna med smör. Låt svalna och pressa ut vätska.
  4. Rör ner grovhackad basilika och pinjenötterna i spenaten och blanda med ricottaosten. Salta och peppra.
  5. Laga en bechamelsås (se separat recept) och blanda ner 1 dl riven parmesanost i såsen.
  6. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja.
  7. Häll en fjärdedel av bechamelsåsen i botten och en tredjedel av ricotta/spenatröran. Täck med fyra lasagneplattor (bryt sönder dem om så behövs).
  8. Gör om det hela: bechamelricotta/spenatpasta-bechamel- ricotta/spenat pasta.
  9. Bred ut den sista såsen ovanpå de översta lasagneplattorna och strö över resterande parmesanost.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter. Låt svalna lite före servering.
  11. Tänk på att uppvärmd spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit. Undvik därför att värma upp lasagnen flera gånger.

 

Bechamelsås:

  1. Smält smöret på låg värme i en kastrull och lös upp mjölet i smöret.
  2. Höj till medelvärme, späd med mjölk och vispa ordentligt.
  3. När såsen tjocknar, dra kastrullen av plattan, tillsätt äggulan och eventuell ost i smulor under omrörning.
  4. Riv lite muskotnöt i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.

Recept från