4.24.24.24.24.2

Recept på vegetarisk halloumisallad med rödkål, morötter och rostad vitlöksyoghurt. Servera halloumin ­alldeles ny­stekt. Då är den mjuk och varm på insidan och krispig på utsidan.

För 4 personer:

Ingredienser

2,5 dl matvete
250 g rödkål
250 g morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl turkisk yoghurt
200 g halloumiost 
1 påse späda blad, blandade (125 g)
olivolja, vitvinsvinäger (gärna vit balsamvinäger), strösocker, salt, nymald svartpeppar

30 minuter  

Vegetarisk halloumisallad med vitlöksyoghurt – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
  2. Ansa rödkålen och strimla den, gärna på mandolin. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Skala och grovstrimla löken. Lägg grönsakerna på en plåt, lite separat eftersom rödkålen färgar av sig, tillsammans med de hela vitlöksklyftorna. Ringla över 1 1/2 msk olja och 2 msk vinäger. Krydda med 1 tsk socker, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar och blanda lätt. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Ta ut plåten och låt svalna ­något. Skala de rostade vitlöksklyftorna. Mosa innanmätet med en gaffel. Rör ihop yoghurten med vitlöksmos, 2 msk vatten, 2 krm salt och 1/2 krm peppar.
  4. Tärna halloumin och stek den runt om i 1 msk olja tills den fått fin färg.
  5. Blanda matvetet med ugnsgrönsakerna och sallad. Toppa med halloumi och yoghurt.

Tips! Variera gärna rätten med bulgur och vitkål.

Näringsinnehåll: ca 510 kcal per portion, 25 g fett, 18 g protein och 48 g kolhydrater
För fler vegetariska recept – följ oss på Facebook: Allt om Mat Vego