3.83.83.83.83.8

Vegetarisk gryta med gurkyoghurt, kokosris och krispig kålsallad är en indisk ”urgryta” med massor av härliga kryddor. Grytan serveras med nybakat tunnbröd.

För 6 personer:

Ingredienser

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära, (5 cm)
2 +1 msk rapsolja
3 dl tomater, krossade
2 burkar kokosmjölk, (à 400 ml)
200 g potatis
300 g blomkål
1 zucchini
1 burk kikärter, (400 g)
1 tsk salt

Kryddmix:

1 msk kardemumma, grön, mald
1 msk korianderfrö, hela
2 tsk kanel, mald
2 tsk farinsocker
1 tsk chiliflakes
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin, mald
1 tsk ingefära, mald 
1 tsk salt

Kokosris:

4 dl basmatiris
1 burk kokosmjölk, (400 ml)
4 dl vatten
3 stjärnanis
3 limeblad
1 tsk salt

Gurkyoghurt:

0,5 gurka
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoghurt
1 tsk mynta
1 tsk honung
2 krm salt

Kålsallad med koriander och sultanrussin:

1 spetskål
1 msk lime, pressad
1 msk fisksås, asiatisk
1 dl solrosfrön
0,5 dl sultanrussin

Tunnbröd:

2 dl vatten
5 dl vetemjöl, (300 g)
1,5 tsk salt
2 tsk rapsolja

Garnering:

100 g potatischips, naturella
0,5 kruka koriander

40 minuter + 45 minuter koktid + 15 minuter i ugn

Vegetarisk gryta med gurkyoghurt, kokosris och krispig kålsallad – gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser till kryddmixen. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs lök, vitlök och ingefära i 2 msk olja i en gryta. Tillsätt kryddmix och fräs på låg värme ca 5 min. Tillsätt krossade tomater och kokosmjölk, Sjud under lock ca 45 min. Mixa såsen med mixerstav.
  2. Sätt ugnen på 175°. Skala och skär potatisen i cm-tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Kokosris: Skölj riset. Lägg det i en kastrull och tillsätt kokosmjölk, vatten, stjärnanis och salt. Låt koka upp och låt koka 10–12 min. Stäng av värmen och låt riset svälla under lock ca 10 min. Fluffa till riset med en gaffel.
  4. Gurkyoghurt: Riv gurka och skalad vitlök och krama ut vätskan. Blanda rivet med yoghurt, mynta och honung. Krydda med salt.
  5. Sallad: Strimla kålen och blanda ihop med limesaft och fisksås. Blanda i solrosfrön och russin.
  6. Tunnbröd: Koka upp vattnet. Blanda mjöl, salt och olja. Häll över vattnet och arbeta ihop till en fast deg. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut dem tunt till rundlar, ca 20 i diameter. Stek dem i torr stekpanna tills de fått fin färg. Lägg dem undan för undan i en handduk så att de behåller värmen.
  7. Skär zucchini och blomkål i ca 2 cm stora bitar. Stek zucchinin i 1 msk olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt. Vänd ner potatis, zucchini, blomkål och kikärter i grytan. Låt puttra ca 5 min. Strö över krossade potatischips och koriander. Servera grytan med ris, yoghurt, sallad och tunnbröd.