3.63.63.63.63.6

Vegetarisk chili med tortillabröd, turkisk yoghurt och picklad lök är en supergod gryta med matiga bönor. Grytan blir bara mustigare om den görs dagen före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

1 gul lök, stor
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 msk smör
1 msk rapsolja
0,5 tsk chiliflakes
1 msk timjan
1 msk paprikapulver, rökigt
2 paprikor, röda
1 förpackning svarta bönor,  (380 g)
1 förpackning kidneybönor,  (380 g)
2 burkar tomater, krossade (à 400 g)
2,5 dl porter
2 dl chilisås
2 msk honung
1 msk soja, japansk 
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Picklad rödlök:

2 rödlökar
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Tillbehör:

2 dl matyoghurt
1 kruka koriander
tortillabröd

45 minuter

Vegetarisk chili – gör så här:

  1. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs på medelvärme i smör och olja i en stor gryta med de torra kryddorna 2–3 min.
  2. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Blanda ner paprika och bönor i grytan. Tillsätt krossade tomater, porter, chilisås, honung och soja. Krydda med salt och peppar.
  3. Låt sjuda under lock på svag värme ca 30 min. Rör om då och då.
  4. Picklad lök: Koka upp ättika, socker och vatten och rör tills sockret lösts upp. Låt kallna. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg löken i lagen och låt dra ca 30 min.
  5. Servera grytan med picklad rödlök, matyoghurt, koriander och tortillabröd.