4.44.44.44.44.4

Saftiga veganska semmelbullar med egengjord mandelmassa på rostade mandlar toppas med växtbaserad grädde. Bästa receptet på en helt vegansk semla som du kan baka hemma.

För 22 st

Ingredienser

25 g jäst
5 dl vatten, kallt
150 g mjölkfritt margarin, kylskåpskallt
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor, hela, mortlade
1 krm salt
13-15 dl vetemjöl, (780-900 g)

Mandelmassa:

200 g sötmandel
200 g florsocker
0,5 dl växtbaserad grädde, t ex soja- eller havrebaserad
0,5-1 dl vatten

Pensling:

havregrädde

Garnering:

3-5 dl havregrödde, t ex Aito oat for whipping
2 msk florsocker

40 minuter + 2,5 timmar jäsning + 8 minuter i ugn

Veganska semlor – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke till en bakassistent. Tillsätt vatten, margarin, socker, kardemumma, salt och mjöl, lite i taget. Knåda degen 5–10 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 2 timmar. Sätt ugnen på 150.
  2. Mandelmassa: Lägg mandeln på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta dem mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna. Höj ugnsvärmen till 210°.
  3. Mixa mandeln i en matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt florsocker. Mixa tills det är väl blandat. Tillsätt grädde och vatten till en krämigare konsistens .
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i bitar, ca 70 g per bulle. Rulla dem runda så att ”vecket” hamnar nedåt.
  5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med lite ovispad havregrädde. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.
  6. Vispa grädden fast till garnering: Skär av toppen på varje bulle och spritsa på mandelmassa och grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.

 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Semlor