Veganska semlor – bästa receptet

Saftiga veganska semlor med hemgjord mandelmassa på rostade mandlar toppas med växtbaserad grädde. Bästa receptet på en helt vegansk semla som du kan baka hemma.
Foto: Pearl Åkesson

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten - kallt
  • 1 krm salt
  • 2 tsk kardemummakärnor - hela, mortlade
  • 150 g mjölkfritt margarin - kylskåpskallt
  • 1,5 dl strösocker
  • 13 - 15 dl vetemjöl - (780-900 g)

Mandelmassa

  • 200 g sötmandel
  • 200 g florsocker
  • 0,5 dl grädde - växtbaserad t ex soja- eller havrebaserad
  • 0,5 - 1 dl vatten

Pensling

  • havregrädde

Garnering

  • 3 - 5 dl havregrädde - t ex Aito oat for whipping
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke till en bakassistent. Tillsätt vatten, margarin, socker, kardemumma, salt och mjöl, lite i taget. Knåda degen 5–10 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 2 timmar. Sätt ugnen på 150.

  2. Mandelmassa: Lägg mandeln på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta dem mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna. Höj ugnsvärmen till 210°.

  3. Mixa mandeln i en matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt florsocker. Mixa tills det är väl blandat. Tillsätt grädde och vatten till en krämigare konsistens .

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i bitar, ca 70 g per bulle. Rulla dem runda så att ”vecket” hamnar nedåt.

  5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med lite ovispad havregrädde. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.

  6. Vispa grädden fast till garnering: Skär av toppen på varje bulle och spritsa på mandelmassa och grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!