I annonssamarbete med SIMPLE FEAST

3.53.53.53.53.5

Aubergine med härliga asiatiska smaker. Det fluffiga kokosriset tillsammans med jordnötssåsen, gurksalladen och chilisåsen gör måltiden komplett.

För 4

Ingredienser

Kokosris

200 g jasminris
2 stjälkar citrongräs
150 ml osötad kokosmjölk
240 ml vatten
6 st kaffirlimeblad
2 st lagerblad
1 tsk fint havssalt
1 tsk gurkmejapulver

Jordnötssås

20 g korianderblad
1 st liten tomat
80 g jordnötssmör, slätt och utan bitar
80 ml varmt vatten
1 msk sojasås
1 msk limesaft
1/2 tsk fint havssalt

Gurksallad

1 st gurka
2 tsk vit miso
2 msk vit balsamvinäger
60 ml jordnötsolja

Chilisås

2 klyftor vitlök, finhackade
1 tsk sambal oelek
2 msk söt sojasås
45 ml jordnötsolja, plus extra vid behov

Stekt aubergine

1 st liten aubergine, ca 250 g
matolja
10 g majsstärkelse
1 tsk fint havssalt
1 tsk starkt paprikapulver
4 dl kokta kikärtor
koriander

Gör såhär:

Kokosriset

  1. Skölj riset i en sil under kallt vatten tills vattnet är klart.
  2. Trimma och krossa citrongräset, skär sedan i stora bitar.
  3. Lägg riset, citrongräset och alla resterande ingredienser till kokosriset i en medelstor traktörpanna och låt sjuda upp på hög värme. Koka riset mjukt, i ca 15 minuter. Täck över, stäng av värmen och låt riset stå och dra i minst 10 minuter så att smakerna blandas. Låt riset stå övertäckt medan du gör såserna och gurksalladen.

Jordnötssåsen

  1. Mixa alla ingredienser i en kraftfull blender till en helt slät sås. Tillsätt en eller ett par extra matskedar varmt vatten om det behövs för att få en helt slät sås.
  2. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

Gurksalladen

  1. Skär av ändarna på gurkan, skiva så tunt som möjligt på längden, helst på en mandolin.
  2. Vispa ihop miso, vinäger och olja i en medelstor bunke. Lägg ned gurkskivorna och rör om så att gurkan täcks av dressingen. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

Chilisåsen

  1. Ta en liten bunke och vispa ihop vitlök, sambal oelek och sojasås. Droppa ned oljan under vispning.

Stekta auberginen

  1. Skär av ändarna på auberginen och skär på längden i en halv centimeter tjocka skivor. Välj ut de finaste, hela skivorna. Du behöver 8 stycken.
  2. Hetta upp ett generöst lager matolja i en stor stekpanna med höga kanter på medelvärme.
  3. Klä en bakplåt med hushållspapper.
  4. Blanda majsstärkelse, salt och paprikapulver i en vid, låg bunke. Panera aubergineskivorna med majsstärkelseblandningen.
  5. Lägg försiktigt auberginen i den varma oljan och arbeta i omgångar så att pannan inte blir överfull. Stek skivorna gyllenbruna på båda sidor, i ca 5 minuter totalt. Använd en hålsked till att flytta över skivorna på hushållspappret.
  6. Häll över chilisåsen på ett fat som har plats åt aubergineskivorna i ett lager. Lägg aubergineskivorna i chilisåsen och skaka om så att skivorna täcks av såsen. Trä sedan skivorna på träspett.
  7. Fördela riset på tallrikarna, häll de kokta kikärtorna över.
  8. Lägg 2 spett på varje tallrik. Droppa jordnötssåsen i en cirkel på varje tallrik och garnera med korianderkvistar.

För mer inspiration och gratis recept, ladda ner vår app ‘Simple Feast – Recept’. Svårt att få tiden att räcka till? Vi levererar 3 växtbaserade och ekologiska måltider i veckan klara på bara 10 minuter. Läs mer och beställ din matkasse här.

Fler recept med: Promotion, simple feast