4.34.34.34.34.3

Recept på Växbos griljerade julskinka. Det är den goda senapen som gör skinkan extra god.

För 1 skinka, ca 3 kilo

Ingredienser

Växbos griljerade julskinka

1 rimmad julskinka, med svål
5 lagerblad
15 kryddpepparkorn
15 vitpepparkorn

Griljering

1 dl skogshuggarsenap, se recept
3 äggulor
1 dl dl ströbröd, +0,5 dl
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 3 timmar koktid + 15 minuter i ugn

Växbos griljerade julskinka – gör så här:

  1. Skölj av skinkan och lägg den i en gryta. Häll över kallt vatten så att det täcker och låt koka upp. Skumma väl och koka skinkan under lock till 72°, beräkna ca 3 timmar. Lyft upp skinkan och låt den svalna något.
  2. Sätt ugnen på 225°. Ta bort nätet och skär bort svålen. Lägg skinkan i en ugnssäker form eller på en plåt.
  3. Griljering: Blanda senap, äggulor, 1 dl ströbröd, salt och peppar.
  4. Bred griljeringen på skinkans svålsida och strö över 1/2 dl ströbröd.
  5. Griljera skinkan mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min.
  6. Låt skinkan kallna innan den skärs i skivor