Västerbottenspaj med smörstekta kantareller

Västerbottenpaj med smörstekta kantareller – bästa receptet! Denna västerbottenpaj toppas med bondbönor och kantareller.

För 6 personer

Ingredienser

Västerbottenspaj med smörstekta kantareller

75 g smör
3 dl dinkelsikt (165 g)
1 dl kesella (1 %)
1 krm salt

Fyllning

1 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 ägg
1/2 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
1 krm riven muskotnöt
200 g riven västerbottensost

Kantareller

250 g bondbönor
500 g kantareller
1 msk + 2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar

30 min + 40 min i ugn + 30 min i kyl

Västerbottenpaj med kantareller

  1. Mixa smör och mjöl till smulor i en matberedare.
  2. Tillsätt kesella och salt och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i  en  pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och ställ i kylen ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajbottnen mitt i ugnen 12–15 min.
  5. Fyllning: Vispa alla ingredienser utom osten. Rör ner osten och fördela smeten i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna före servering.
  6. Plocka bönorna ur ärtskidorna. Förväll dem i kokande vatten 1–2 min. Skölj i kallt vatten och ”ploppa” dem ur deras tunna skal.
  7. Kantareller: Borsta och halvera stora svampar. Fräs dem i 1 msk smör i en stekpanna på medelvärme tills all vätska dunstat bort.
  8. Höj värmen och tillsätt 2 msk smör. Stek tills kantarellerna har fått fin färg. Krydda med salt och peppar och blanda i bondbönorna. Fördela fräset på pajen och servera.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️

Se även:

Godaste recepten med västerbottenost

Snittar med färskost

Galet smarriga efterrätter med choklad

Fler recept med: Buffémat, Fest, Kräftskiva, Övrigt, Pajer, Svenskt