Västerbottenspaj med persiljepesto

Västerbottenspaj med persiljepesto passar vid årets alla högtider. Här toppar vi med persiljepesto och rädisor.
Foto: Emmy Lundström

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 300 g västerbottenost
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Persiljepesto

  • 1 kruka persilja
  • 0,5 kruka basilika
  • 1,5 dl olivolja
  • 50 g pinjenötter
  • 0,5 dl parmesan - riven
  • 1 msk citron - pressad

Garnering

  • rädisor
  • bladpersilja

Gör så här

  1. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg i matberedare eller med händerna.Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ in i kylen ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.

  2. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Fyllning: Riv osten grovt på rivjärn. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan, blanda i osten och rör tills den smält.

  4. Blanda ner äggen i ostblandningen. Krydda med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 25–30 min, tills äggstanningen har stelnat.

  5. Pesto: Mixa alla ingredienser med mixerstav.

  6. Låt pajen kallna och toppa med persiljepesto, skivade rädisor och persilja.

Recept av Alexandra Vikström och Emmy Lundström

Recept för en hel midsommarmeny

En klassisk midsommarmeny med matjessill, färskpotatis och jordgubbstårta - fest med lite ny twist. Både lättlagat och supergott! Alla recept hittar du nedan:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!