Västerbottenspaj med löjrom och crème fraiche

Recept på västerbottenspaj med löjrom och crème fraiche. Kräftfesternas paj nummer ett! Här med lyxiga crème fraiche- och löjromsklickar.

För 6 personer:

Ingredienser

3 dl vetemjöl (180 g)
100 g smör
3 msk vispgrädde

Äggstanning:

3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
150 g västerbottensost riven

Tillbehör:

1 bit rödlök liten
1 citron
50 g löjrom
1 dl crème fraiche
dillkvistar

20 min + 30 min för paj degen att vila + 40 min i ugn

Västerbottenspaj med löjrom – gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till degen snabbt för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 225°. Nagga pajbottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°. Blanda samman ägg, mjölk, grädde och ost. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda ca 30 min, tills äggstanningen har stelnat.
  3. Skala och skär löken i ringar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär bort det gula skalet och skär det i tunna strimlor.
  4. Garnera pajen med löjrom, crème fraiche, lök, citronskal och dill före servering. 

Fler recept med: Kräftskiva, Pajer