Grönkåls- och västerbottenspaj

Recept på grönkåls- och västerbottenspaj. En krämig julpaj – perfekt som tillbehör till julrätterna.
En krämig julpaj – perfekt som tillbehör till fiskrätterna.
En krämig julpaj – perfekt som tillbehör till fiskrätterna. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 100 g smör
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 250 g grönkål
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 100 g västerbottensost - riven
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Mixa mjöl, smör och  salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en fast pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Låt den stå i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Fyllning: Höj ugnstemperaturen till 225°. Ansa och hacka grönkålen. Skala och finhacka löken. Fräs grönkål och lök i smör ca 5 min, tills det blir mjukt. Fördela grönkålsblandningen och riven ost i det förgräddade pajskalet.

  4. Blanda ägg, gräddfil, salt och peppar. Häll det över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen fått färg och har stannat.

Recept av Henrik Eriksson Falkman

Att dricka till västerbottenspaj med grönkål

Monte Largo Chardonnay Arinto (Cavipor) 2008, Portugal. 68 kronor.

Piggt och friskt med lite flädertoner, krusbär och längd.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!