Västerbottensosttartlette med rökt lax och löjrom

Västerbottenstartlette toppad med rökt lax och löjrom är en festlig förrätt. Välj en varmrökt lax av bra kvalitet.  
Mattias Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 125 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2 ägg - stora
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 225 g västerbottenost

Topping

  • 150 g laxfilé - varmrökt
  • 100 g löjrom
  • 1 dl smetana

Garnering

  • körvel

Gör så här

  1. Blanda mjöl, smör och salt. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en kvadratisk pajform med löstagbar botten, ca 21x21 cm. Ställ pajbotten i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen 10–15 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  3. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt. Strö ut osten i pajskalet. Häll på äggstanningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min tills äggstanningen har stannat. Låt pajen kallna. Skär pajen i 16 bitar.

  4. Smula sönder laxen. Toppa pajen med lax, löjrom och smetana. Garnera med körvel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!