00000

Västerbottenstartlette toppad med rökt lax och löjrom är en festlig förrätt. Välj en varmrökt lax av bra kvalitet.  

För 12 personer:

Ingredienser

3,5 dl vetemjöl, (210 g)
125 g smör
0,5 tsk salt
1 ägg

Fyllning:

2 ägg, stora
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 krm salt
225 g västerbottensost

Topping:

150 g laxfilé, varmrökt
100 g löjrom
1 dl smetana

Garnering:

körvel

20 minuter + 30 minuter i frys+ 40 minuter i ugn

Västerbottenstartlette toppad med rökt lax och löjrom – gör så här:

  1. Blanda mjöl, smör och salt. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en kvadratisk pajform med löstagbar botten, ca 21×21 cm. Ställ pajbotten i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  2. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen 10–15 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
  3. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt. Strö ut osten i pajskalet. Häll på äggstanningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min tills äggstanningen har stannat. Låt pajen kallna. Skär pajen i 16 bitar.
  4. Smula sönder laxen. Toppa pajen med lax, löjrom och smetana. Garnera med körvel.
Fler recept med: Bröllop, Fisk, Gourmet och lyx, Lax, Matpaj