40 min + 1 1/2 dygn i kyl
Västerbottensmousse med gingravad fjällröding och kalixlöjrom — gör så här:
-
Gravning: Krossa pepparkorn och enbär i en mortel eller kryddmixer.
Blanda peppar och enbär med socker och salt. Strö hälften av blandningen i en form. Lägg i fisken med skinnsidan nedåt och strö resten av kryddblandningen över. Lägg på dill och timjan och droppa över gin. Täck med plastfolie och lägg gärna på en tyngd. Låt grava i kylen ca 1 1/2 dygn. - Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Riv osten fint. Värm grädden till 65 grader. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladen och låt smälta i grädden. Tillsätt osten. Krydda med salt och peppar.
- Häll smeten i en form, ca 8 x 20 cm, klädd med plastfolie. Låt stelna i kylen 4–6 timmar.
- Romcrème: Blanda crème fraiche och rom.
- Skär fjällrödingen i tunna skivor. Skär moussen i .tta rektanglar. Vänd bitarna i gräslök före servering. Fördela lax och mousse på tallrikar. Klicka romcrèmen bredvid och toppa med löjrom.