Västerbottenslax m. ljummen potatissallad & romsås

Du behöver inte ugn utan laxen kan också steka färdigt i pannan på svag värme.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - skinn- och benfri
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 - 3 msk vetemjöl
  • 1 ägg - uppvispat
  • 125 g västerbottenost - finriven
  • 1 msk smör - till stekning

Potatissallad

  • 600 g färskpotatis
  • 200 g grön sparris - färsk
  • 200 g sockerärter
  • 1 msk smör
  • 1 dl dill - hackad
  • 0,5 tsk salt

Romsås

  • 2 dl gräddfil
  • 100 g löjrom - eller sikrom
  • 1 dl gräslök - fint skuren
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på sparrisen och skär i bitar om de är stora. Koka sparrisen ca 2-3 min och sockerärterna ca 1 min. Spola av grönsakerna i kallt vatten. Förbered under tiden sås och lax.

  2. Sås: Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

  3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra och vänd bitarna runt om i vetemjöl, sedan i ägg och sist riven ost. Hetta upp smör i en panna med släpplättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medelstark värme på båda sidor. Hit kan förberedas.

  4. Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan helt genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är nystekt eller har kallnat.

  5. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör tillsammans med sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och smaka av med salt.

  6. Lägg upp och servera på varma tallrikar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!