44444

Västerbottenskex med vallmofrö är spröda kex bakade med dinkel som blir extra lyxiga med löjrom och smetana.  

För 30 kex:

Ingredienser

100 g smör
150 g västerbottensost, riven
3 dl dinkelmjöl, siktat (180 g)
2 msk vallmofrön, vita
2 msk vallmofrön, svarta

20 minuter + 1 timme i kyl + 8 minuter i ugn

Västerbottenskex med vallmofrö  – gör så här:

  1. Skär smöret i kuber och blanda med ost och mjöl. Nyp ihop degen till en smulig massa, ta upp på arbetsbordet och knåda  till en deg.
  2. Forma degen till två rullar, 4 cm i ­diameter. Rulla dem i vallmofrön, en i vardera färg. Ställ kallt ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°. Skär knappt ½ cm tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt kallna på galler.

 

Fler recept med: Bakning, Kex och skorpor