Västerbottenpaj

Västerbottenspaj är gott att servera på tapastallriken, eller till rökt fisk eller skinka som en hel rätt med fräsch sallad till. Skärs pajen i riktigt smala bitar, som på bilden, räcker den till ca 20 bitar. Perfekt förrätt.
Allt om Mat

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smör - kallt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 300 g västerbottensost - grovt riven
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 0,5 vitlök - klyfta, pressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Pajdeg: Blanda vetemjöl, salt och smör i matberedare eller finfördela smöret med fingertopparna. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diam, och ställ i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°.

  3. Förgrädda pajskalet 10-15 min i mitten av ugnen.

  4. Fyllning: Blanda alla ingredienser. Smaksätt med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25-30 min på nedersta falsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!