00000

Nyttig västerbottenpaj med sojamjöl och dinkel. Recept från GI-experten Ewa Söderström

För 6 bitar

Ingredienser

1 dl sojamjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
100 g smör
0,5 tsk salt

Fyllning:

3 ägg
2 dl grädde
salt och malen vitpeppar
2 dl västerbotten grovriven

Nyttig västerbottenpaj GI – gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Mät upp sojamjölet i en bunke. Skär smöret i tunna skivor (går alldeles utmärkt med osthyvel) ner i mjölet. Häll i saltet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck degen i en pajsform med löstagbar botten. Grädda skalet i ca 15 minuter eller tills det fått fin färg. Höj värmen till 225°.
  2. Vispa upp äggen i en bunke. Rör ner grädde, salt och peppar. Riv osten grovt.
  3. Fyll skalet med osten och slå äggstanningen över. Ställ in pajen på nedersta falsen i ugnen. Sänk åter temperaturen, nu till 175°. Låt pajen stå i 30-40 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg.
Fler recept med: Kräftskiva, Matpaj, Svenskt