DETTA INLÄGG SPONSRAS AV GI Viktkoll

Västerbottenpaj GI-recept

Nyttig västerbottenpaj med sojamjöl och dinkel. Recept från GI-experten Ewa Söderström

Nyttig västerbottenpaj GI

1. Värm ugnen till 200°. Mät upp sojamjölet i en bunke. Skär smöret i tunna skivor (går alldeles utmärkt med osthyvel) ner i mjölet. Häll i saltet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck degen i en pajsform med löstagbar botten. Grädda skalet i ca 15 minuter eller tills det fått fin färg. Höj värmen till 225°.

2. Vispa upp äggen i en bunke. Rör ner grädde, salt och peppar. Riv osten grovt.

3. Fyll skalet med osten och slå äggstanningen över. Ställ in pajen på nedersta falsen i ugnen. Sänk åter temperaturen, nu till 175°. Låt pajen stå i 30-40 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg.

Recept från