4.34.34.34.34.3

Västerbottenbakad lax i ugn är god festmat med en klick löjrom. Vispgrädden kan bytas ut mot mellangrädde. Här används laxfilé som skurits i tunna skivor.

För 4 person(er)

Ingredienser

8 färsk lax, stora tunna skivor (á 75 g)
2 dl västerbottensost, riven
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
2,5 dl mellangrädde, (eller vispgrädde)

Garnering

1 rödlök, liten skivad
50 g löjrom
0,5 knippe dill, (1/2 kruka)

Västerbottenlax – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg ut laxskivorna och fördela osten på skivorna, salta och peppra. Rulla ihop till rullar och lägg i en ugnssäker form. Häll över grädden.
  2. Ugnsstek ca 20 minuter mitt i ugnen. Garnera med lökringar, löjrom och dill. Servera med pressad potatis eller ris och någon grönsak. 
    västerbottenlax i ugn

    Foto: Ulf Svensson

Tack för receptet Lise-Lotte Moschini från Västervik! Berätta om ditt recept. 

– Detta är en av mina favoriträtter, som passar en västerbottning som flyttat till Västervik där det finns god tillgång på färsk lax, skriver Lise-Lotte. Receptet har hon fått av sin mamma.

– Alla i familjen gillar att laga mat och tipsar gärna varandra på de allra bästa recepten och detta är en höjdare som ständigt återkommer.

Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter, Lax