3.93.93.93.93.9

Matig sallad med ugnsrostad färskpotatis och lax. Små blad av ängssyra ger en fräsch touch till laxen. Dressingen har mycket umamismak från parmesan och sardeller och påminner om caesardressing.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g färskpotatis
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 huvudsallad, eller 2 gemsallad
100 g babyspenat
3 snackgurkor, små eller 1 liten gurka
0,5 vattenmelonrättika, eller 6 rädisor
300 g varmrökt lax
30 g ängssyra, röd

Grön dressing:

1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta, liten
3 sardeller
1 dl matyoghurt
2 msk majonnäs
50 g parmesanost, riven
2 tsk citron, pressad

Tillbehör:

1 baguette

20 minuter + 30 minuter i ugn

Vårsallad med varmrökt lax – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj potatisen. Torka av och blanda med olja och salt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min. Låt potatisen svalna.
  2. Dressing: Plocka alla blad från basilikan. Skala vitlöksklyftan. Mixa basilikablad, vitlök, sardeller och yoghurt. Rör ner majonnäs och parmesan. Smaka av dressingen med citronsaft.
  3. Blanda potatisen med hälften av dressingen i en skål.
  4. Skölj sallad och spenat och låt rinna av väl. Hyvla gurkan på längden och hyvla rättika eller rädisor i tunna skivor. Dela laxen i bitar.
  5. Fördela sallad, gurka, rättika, potatis och lax på ett fat. Strö över ängssyra. Servera med dressingen.