4.24.24.24.24.2

Varmrökt laxpaj med sallad är vårlig mat. Den krispiga salladen gör du ­medan pajen gräddas.

För 4 personer:

Ingredienser

1 rulle pajdeg, färdig kyld (250 g)
1 gul lök
250 g varmrökt lax
4 ägg
3 dl mjölk

Sallad:

2 dl ärter, frysta små gröna 
3 gemsallad
1 knippa rädisor
0,5 msk dijonsenap
olivolja, vitvinsvinäger, salt, ­nymald svartpeppar, strösocker

30 minuter

Varmrökt laxpaj med sallad – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut pajdegen i en rund form, 28 cm i diameter, med löstagbar kant. Täck kanterna med aluminium­folie så att inte kanterna bränns. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 min.
  2. Skala och skiva löken tunt. Fräs i het stekpanna med 1/2 msk olja. Fördela löken i pajskalet.
  3. Bryt laxen i bitar och fördela i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, tills pajen stannat i mitten. Ta ut och låt svalna.
  5. Sallad: Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. Kyl ner i kallt vatten. Strimla sallad och rädisor och blanda med ärterna.
  6. Vispa ihop 1 msk senap, 2 msk olja, 1 1/2 msk vinäger, 1 tsk socker, 1 krm salt och 1 krm peppar. Vänd ihop dressing och sallad, toppa lite på pajen och servera resten till.