Varmrökt lax med ninonsås

Den varmrökta laxen blir extra god om man värmer den lite i ugnen före serveringen. Till fisken är det gott med ninonsåsen med lätt smak av pepparrot samt spenatpaj eller färskpotatis och lättkokta sommarprimörer.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg varmrökt lax

Mandel- och citronströssel

  • 0,5 dl mandel - flagad
  • 0,75 dl bladpersilja
  • 1 citron - rivet skal
  • 1 msk olja
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk parmesan - riven

Ninonsås

  • 0,5 gul lök
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongstärning
  • 3 dl gröna ärter
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 2 tsk pepparrot
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Svep in fisken i folie och lägg in den mitt i ugnen ca 15 minuter.

  2. Gör under tiden strösslet. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Hacka persiljan. Blanda försiktigt mandel, persilja, citronskal, olja, salt och ost.

  3. Lossa på skinnet och ta bort det. Bred ut citronströsslet på fisken.

  4. Ninonsås: Skala och klyfta löken. Koka upp vatten och lägg ner buljongtärning, lök och ärter. Låt det koka ca 5 minuter utan lock.

  5. Häll bort buljongen och kör ärter och lök i en matberedare eller mixer. Låt det kallna.

  6. Blanda lök och ärtpurén med majonnäs och gräddfil. Smaka av med pepparrot och salt.

  7. Tips! Servera med spenatpaj.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!