Varmrökt lax med kall pepparrotssås

Varmrökt lax med kall äppel- och pepparrotssås är perfekt sommarmat. Det är så bekvämt och gott med varmrökt lax, här med en uppfriskande sås med smak av äpple och pepparrot.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1,2 kg lax - varmrökt
  • 1 påse mâchesallad - (65 g)
  • 0,5 äpple
  • 1 citron
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Kall äppel- pepparrotssås

  • 1 äpple
  • 2 dl crème fraiche - lätt eller turkisk yoghurt
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 - 2 msk pepparrot - riven
  • 2 tsk senap - grov osötad
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Lägg laxen på ett stort fat eller en stor skärbräda med smörgåspapper under. Strö på mâchesallad. Skär äpple och citron i klyftor och garnera laxen. Krydda med peppar.

  2. Sås: Kärna ur och fintärna äpplet. Blanda ihop alla ingredienser . Krydda med salt. Spar lite äpple och dill till garnering. Häll såsen i en skål eller burk och strö över det sparade av äpplet och dillen.

  3. Servera såsen till laxen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!