44444

Varmrökt lax med kall äppel- och pepparrotssås är perfekt sommarmat. Det är så bekvämt och gott med varmrökt lax, här med en uppfriskande sås med smak av äpple och pepparrot.

För 8 personer:

Ingredienser

1,2 kilo lax, varmrökt
1 påse mâchesallad, (65 g)
0,5 äpple
1 citron
1 krm svartpeppar, nymald

Kall äppel- pepparrotssås:

1 äpple
2 dl lätt crème fraiche, eller turkisk yoghurt
2 msk dill, hackad 
1-2 msk pepparrot, riven
2 tsk senap, grov osötad
1 tsk honung
1 krm salt

15 minuter

Varmrökt lax med kall äppel- och pepparrotssås – gör så här:

  1. Lägg laxen på ett stort fat eller en stor skärbräda med smörgåspapper under. Strö på mâchesallad. Skär äpple och citron i klyftor och garnera laxen. Krydda med peppar.
  2. Sås: Kärna ur och fintärna äpplet. Blanda ihop alla ingredienser . Krydda med salt. Spar lite äpple och dill till garnering. Häll såsen i en skål eller burk och strö över det sparade av äpplet och dillen.
  3. Servera såsen till laxen.
Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter, Lax