Varmrökt lax med jordärtskockspuré, inlagd gurka och citronsenap

Låt gurkan ligga en stund i ättikslagen för bästa smak.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g varmrökt lax

Jordärtskockspuré

  • 800 g jordärtskockor
  • 2 dl mellangrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Inlagd gurka

  • 0,5 dl ättiksprit - 12%
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm senapsfrön - gula

Citronsenap

  • 0,5 dl skånsk senap
  • 1 citron - rivet skal
  • 1 tsk citron - pressad

Tillbehör

  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Inlagd gurka: Koka upp ättiksprit, socker, vatten och senapsfrön så att sockret löser sig. Låt kallna. Skala gurkan och skär den i tunna skivor på längden. Lägg dem i ättikslagen.

  2. Jordärtskockspuré: Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten. Skär skockorna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Koka skockorna under lock tills de är mjuka. Mixa till en slät puré med mixerstav. Smaka av med salt.

  3. Senap: Blanda senap, citronskal och citronsaft.

  4. Dela laxen i 4 portionsbitar och servera med jordärtskockspuré, inlagd gurka, citronsenap och kokt potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!