Ett varmt och krämigt inre gömmer sig i denna stiliga dessert. Med bigarråer får du en härligt söt dessert, och använder du klarbär eller moreller (surkörsbär) får du en syrlig kontrast till den söta bakelsen.

För 4 –6 pers

Ingredienser

Marinerade körsbär:

200 g körsbär
2 msk rom eller konjak

Vit chokladbakelse:

50 g smör
150 g choklad vit
2 ägg
2 msk strösocker
0,5 dl vetemjöl
1 citron rivet skal

Varm vit chokladbakelse med marinerade körsbär – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Kärna ur körsbären. Marinera bären i spriten medan chokladbakelsen tillagas.
  2. Smält smöret tillsammans med chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt svalna något.
  3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Rör ner lite av äggsmeten i chokladblandningen. Blanda sedan ner chokladblandning, mjöl och citronskal i äggsmeten. Fördela smeten i små ugnssäkra formar ställda på ett galler.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min. Bakelserna ska ha stannat till, men inte vara genomgräddade. Servera genast tillsammans med körsbären.

Provkökets kommentar

Vill du förbereda kan du göra chokladbakelserna upp till ett dygn i förväg och förvara dem ogräddade i kylen. Öka då gräddningstiden ett par minuter för att kompensera för kylan. Det går även bra att dubblera receptet om du har många middagsgäster, eller hoppa över rommen till körsbären för en barnvänligare variant.

Av smeten till chokladbakelserna kan du även göra saftiga och goda muffins. Fördela då smeten i muffinsformar i stället och grädda dem några minuter längre än bakelserna. Tryck gärna ner ett par urkärnade körsbär i varje muffin innan du gräddar dem.