Varm sallad med chilimarinerade wokade räkor

33333

Här får du en välmatad och lite festbetonad räksallad med varma inslag. Den behöver givetvis inte hålla en temperatur som man kräver av en renodlad varmrätt, men det är en fördel om man kokar couscousgrynen och wokar räkorna i direkt anslutning till själva måltiden. Både räkmarineringen och salladen med sitt hack kan ju liksom de rostade brödtärningarna förberedas i god tid. För att räkorna inte ska släppa för mycket vätska under marineringen och vid wokningen är det en klar fördel att välja färska räkor.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg färska räkor, med skal
0,5 dl olivolja
2 chilifrukter, typ spansk peppar
3 vitlöksklyftor
4 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
4 dl couscousgryn
1 l sallad, skuren och blandad
150 g haricots verts, små och späda, eller sockerärter
2 mangofrukter
1 gul paprika, medelstor
1 dl röd lök, grovhackad
3 dl brödtärningar av vitt bröd, rostade
2 msk äppelcidervinäger
1 nypa gourmetsalt, flingsalt

1. Skala räkorna (spara några hela räkor till garnering), kärna ur och finstrimla chilin samt hacka eller strimla vitlöken. Blanda allt med olivoljan och låt räkorna marinera däri 1-2 timmar eller till nästa dag, det går också bra.
2. Koka upp grönsaksbuljongen med ca 1 msk smör. Rör ner couscousgrynen och ta kastrullen från värmen. Lägg på ett lock och låt stå 5-8 minuter.
3. Skär salladen och lägg ut den på ett stort uppläggningsfat. Kärna ur och skär mangon i bitar samt förväll haricots verts (om de är färska) i ca 1 minut. Skär paprikan i tärningar och grovhacka rödlöken.
4. Fördela haricots verts och mango på salladsbädden. Lägg på couscousgryn och strö över paprika och rödlök. Hetta upp en stor stek- eller wokpanna ordentligt och låt räkorna tillsammans med sin chilimarinad fräsa runt högst 1/2-1 minut så att de blir lagom varma och får lite woksmak. Halstra även de hela räkorna.
5. Toppa med räkfräset på salladsfatet och droppa över ett par msk äppelcidervinäger. Strö slutligen över några rostade brödtärningarna och servera omgående.