00000

Varm kålsallad är en mättande sallad till julbordet. Kål är så gott när den är rostad. Passar också fint som lunchrätt med bara lite julskinka till.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

700 g vitkål
175 g morötter
0,75 dl olivolja
3 msk julsenap, grov
250 g brysselkål
2 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
2 dl quinoa, svart
1 dl prästost, vällagrad, grovriven

Balsamicodressing:

2 msk balsamvinäger
1 msk honung, flytande
1,5 dl olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 30 minuter i ugn

Varm kålsallad – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär vitkålen i grova skivor och skär dem sedan tvärsöver.  Skala och skär morötterna i tunna skivor på snedden.
  2. Lägg kål och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Vispa ihop olja och senap och blanda med kålblandningen. Rosta mitt i ugnen 20-25 min tills det börjar få lite färg.
  3. Ansa och halvera brysselkålen. Lägg den i en ugnssäker form. Rosta brysselkålen mitt i ugnen 10-12 min. Blanda brysselkålen med vitkål och morötter. Krydda med flingsalt och peppar.
  4. Koka quinoan enligt förpackningen anvisning.
  5. Dressing: Vispa ihop vinäger och honung. Vispa i oljan i en tunn stråle.  Krydda med salt och peppar.
  6. Fördela quinoan på ett fat och toppa med kål och morötter. Häll över balsamicodressingen och strö över osten.